fbpx

Blogikirjoitus 01.12.2021

Vinkit sujuvaan tilinpäätökseen


Tilinpäätös tehdään 12 kuukauden välein, mutta tilikausi voi päättyä joko vuoden lopussa tai murretusti yrityksen valitsemana ajankohtana. Tilikauden päättyessä yritykselle selviää muun muassa, kuinka todenperäinen tilikauden aikainen verotus on ollut sekä kyseisen tilikauden voitot ja tappiot. Tilinpäätöksen valmistuttua sen tarkastaa tilintarkastaja. Tilintarkastusvelvollisuus koskee yrityksiä, joiden tase, liikevaihto tai henkilökunnan määrä ylittää asetetut rajat.

Huomioi nämä

 • Tilikausi kestää 12 kuukautta ja yleisin malli on kalenterivuosi. Tilikausi voi olla myös murrettu, jolloin tilikausi päättyy valittuna ajankohtana.
 • Ensimmäinen tilikausi alkaa siitä päivästä, kun yritys rekisteröidään kaupparekisteriin. Ensimmäisen tilikauden maksimipituus on 18 kuukautta, jonka jälkeen jokainen tilikausi on 12 kuukautta.
 • Tilinpäätöksessä selviää, kuinka todenperäinen yrityksen verotus on ollut tilikauden aikana – jos veroja ei ole maksettu tarpeeksi, syntyy lisäveroa.
 • Jos tilikaudella halutaan tehdä suurempia hankintoja (rekrytointeja, työvälineitä, uusia toimitiloja), tulee ne tehdä hyvissä ajoin ennen tilinpäätöstä. Tämä siksi, että hankinnan pitää olla käytössä ennen tilinpäätöstä, jotta se voidaan lukea mukaan kuluvalle tilikaudelle. 
 • Tilikauden jaksotusongelma koskee esimerkiksi vakuutuksia, jotka jaksottuvat toisin kuin tilikausi, jolloin kulusta kirjataan tilinpäätökseen vain tilikaudelle jäävä osa.

Muistilista tilinpäätökseen

Vaikka tilitoimisto tuottaa lopullisen tilinpäätöksen, tulee yrittäjän toimittaa tarvittavat asiakirjat ja dokumentit jo tilikauden aikana. Näin yksikään osto tai saaminen ei jää “selvitystilille” odottamaan kuitteja tai laskuja.

Toimita kirjanpitäjälle

 • Mahdollisen käteiskassan saldo tilikauden viimeiseltä päivältä
 • Varasto- ja vaihto-omaisuuden arvo tilikauden viimeiseltä päivältä
 • Saldovahvistukset pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä
 • Leasing- ja vuokrasopimukset
 • Tarkistetut avoimet osto- ja myyntilaskut
 • Kuitit, laskut ja muut tositteet tilikauden aikana sitä mukaan, kun kuluja tulee

Tilitoimisto auttaa aina niin tilinpäätöksessä kuin muissakin kirjanpidollisissa asioissa. Käymme asiakkaidemme kanssa tilinpäätöspalaverit jo hyvissä ajoin ennen tilikauden päättymistä ja seuraamme tilien tapahtumia kuluvan tilikauden aikana, jotta yrityksen tilinpäätös sujuisi mahdollisimman vaivatta. Meiltä voi aina kysyä – autamme mielellämme.

Tyytyväiset asiakkaat

Miksi valitsisit meidät kumppaniksesi?


"Ammattitaitoista sekä erittäin ystävällistä ja ihmisläheistä palvelua."

"Pystyn vaikuttamaan ja seuraamaan asioiden kulkua reaaliajassa hyvän tiedottamisen ansiosta."

"Ikinä ei ole ollut sellaista tunnetta ettei voisi soittaa ja kysyä pienintäkin asiaa."

"Asiantunteva ja nopea palvelu. Voin suositella!"

"Hoitaa asiani niin hyvin ettei meinaa huomatakkaan."

"Homma hoituu, kaikki hyvin. Ei valittamista!"

© 2021 Tilitalo Aaltonen Oy . Kaikki oikeudet pidätetään. Jotain Rotia PRKL